Hitsaustyöt ovat tärkeässä osassa metalliteollisuudessa


Metallialan tuotteita löytyy monesta paikasta ja niitä tarvitaan usein myös raaka-aineiksi toisia tuotteita valmistettaessa. Metallialalla on paljon erilaisia töitä, joista osan hoitavat koneet ja robotit, mutta ne eivät toimi itsestään, vaan tarvitsevat käyttäjiä. Hitsaustyöt tehdään kuitenkin pitkälti käsityönä. Metalliteollisuudessa työskentelee levyseppähitsaajia, joiden tehtäviin kuuluu sekä osavalmistusta että kokoonpanoa. Riippuen työpaikasta, saattaa työnkuva olla esimerkiksi levytöitä, koneiden ja laitteiden osien valmistusta, hitsausta, sahausta, särmäystä, leikkausta, porausta, teräsrakenteiden tai osien asentamista. Levyseppähitsaajan työnkuvaan kuuluu myös usein erilaisia teknisiä mittauksia ja mittalaitteiden kalibrointia. Kone- ja metallialalla valmistetaan tuotteita esimerkiksi teknologia teollisuudelle, autoihin, perävaunujen runkorakenteita, siltoja ja teräsrunkoja. Metallialalla käytetään paljon erilaisia koneita ja laitteita ja osaamisalueeseen kuuluu usein myös koodaaminen ja ohjelmien ajaminen erilaisissa koneissa.

Monet teollisuudenalat tarvitsevat metallialan osaajia

Metallialalla tärkeä ominaisuus on kiinnostuksen lisäksi kädentaidot ja hyvä hahmotuskyky. Hitsaus vaatii äärimmäistä tarkkuutta, käsi ei saa täristä, vaan sen täytyy olla vakaa. Hitsaajalle täydellinen ominaisuus onkin rauhallisuus ja hyvät hermot. Sanotaan myös, että kaikilla hitsaajilla on oma "käsiala" ja kahta samanlaista hitsausjälkeä ei ole. Standardi vaatimusten vuoksi hitsaajien työnjäljen tulee olla erittäin hyvä ja hitsauksen laatustandardit ovat muuttuneet vaativimmiksi vuosi vuodelta. Toisissa metallialan töissä on tärkeää hyvä hahmotuskyky, kuten esimerkiksi käyttäessä CNC-koneita, jotka ohjelmoidaan tekemään metallikappaleita. CNC-koneen käytössä täytyy osata sekä ohjelmoida kone tekemään haluttu kappale, joka vaati myös ymmärrystä siitä, miten osa tehdään, joka vaatii peruskoneistustaitoa.

Hitsaustyöt voidaan toteuttaa monella erilaisella tekniikalla

Metallialan töistä hitsaus käsityötä, jossa liitetään erilaisia kappaleita yhteen lämmön tai puristuksen avulla niin, että osat muodostavat jatkuvan yhteyden. Erilaisia hitsaustekniikoita on paljon ja yleisimmin käytetyt tekniikat ovat MIG/MAG-hitsaus, TIG-hitsaus ja puikkohitsaus. Perinteisin hitsaustavoista on puikkohitsaus, jota käytetään edelleenkin paljon, esimerkiksi asennustyömailla. TIG-hitsausta käytetään yleensä silloin, kun hitsi jää näkyviin, koska tällä tekniikalla on mahdollista tuottaa siistiä jälkeä. MIG/MAG hitsaus on monipuolinen menetelmä, jossa hitsataan suojakaasun ympäröimänä. On myös olemassa paljon muita erilaisia hitsaustekniikoita, joista osa sopii esimerkiksi tiettyihin erityistarkoituksiin. Osa hitsausprosesseista on myös mahdollista automatisoida tai robotisoida. Hitsaustöitä tekee esimerkiksi MS-Weld Ky.

minusta

Teollisuuteen ja tuotteiden valmistukseen keskittyvä blogi

Perinteisesti teollisuudella on tarkoitettu tuotantotoimintaa, jossa luonnonvaroja jalostetaan raaka-aineiksi, joista taas valmistetaan kulutushyödykkeitä ihmisille. Teollisuus on kuitenkin aina ollut muutoksessa ja tällä hetkellä suurin muutos liittyy murrokseen, jossa monissa maissa siirrytään enemmän kohti palveluteollisuutta. On kuitenkin olemassa toimialoja, joilla tuotanto pysyy varmasti kulutushyödykkeissä, kuten esimerkiksi elintarviketeollisuus, lääketeollisuus ja tekstiiliteollisuus, jotka tuottavat elintärkeitä tuotteita ihmisille. Oletko koskaan miettinyt, minkälainen tuotantoketju on tuotteiden takana, joita kaupan hyllyltä löydämme? Tervetuloa teollisuuden ja tuotteiden valmistusta pohtivan blogin pariin. Otamme mielellämme vastaan aihetoiveita, joten jos sinulla on mielessä jokin aiheeseen liittyvä teema, josta lukisit mielelläsi lisää, voit ehdottaa sitä vaikkapa kommenteissa. Mielellämme kuulemme myös mielipiteesi aiheeseen liittyen.

Haku

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

24 January 2022
Metallialan tuotteita löytyy monesta paikasta ja niitä tarvitaan usein myös raaka-aineiksi toisia tuotteita valmistettaessa. Metallialalla on paljon e

11 October 2021
Kaivoveden laadun tarkastaminen epäpuhtauksien varalta kannattaa aina. Jotkut kaivoveden epäpuhtaudet ovat havaittavissa maistamalla ja haistamalla, m

23 September 2021
Yksi tärkeimmistä menestymisen edellytyksistä yritykselle on onnistunut tuotekehitys. Jatkuva tuotekehitys on tarpeen jokaisessa yrityksessä, sekä ole

tag